Semester

Vid lunchtid idag bar det av till Mahab for sol och bad!!

tråkigt..

Hej

Jus nu är Elin i skolan och Magda, Johannes, Liv, Linnea, Jennifer och Viktor på bio med Simon, en sen födelsedags present. Medans jag är hemma och är sjuk (har huvudvärk, ont i halsen och öronen. Hoppas att de bara är över dagen, annars tror jag inte att det blir nått Mahab för min del.

Idag har jag inte gjort mycket bara suttit och läst lite medans Liv sov och Johannes och Linnea målade. Nu ska jag bara kolla mailen och sedan återgå till min bok (kommer bli en lång dag)..


Varmt

Har precis ätit äggnudlar med morötter och lök! (riktigt skönt att slippa äta ris)!

Just nu håller vi på att försöka få tag på ett hotell i Mahab, men det verkar inte vara det lättaste, alla linjer är upptagna eller så existerar inte numret.. Så får se hur det här slutar, blir förmodligen att vi bara åker dit och ser vad som finns.

Ikväll blir det att ta det lungt med en bok. Har nämligen varit väldigt varmt idag, så är helt slut. Bavani kom precis efter att ha varit borta i några dagar (äntligen får vi rena kläder)!

Imorgon ska vi gå och syupp kläder om inget hamnar ivägen som det har gjort de senaste två veckorna, sen vi köpte tyget.


Ha det bra!

I skolan..

Sitter just nu i skolan och kikar runt lite pa internet. Igar var vi i Paris och kopte papper, tog i stort satt hela dagen va jatte jobbigt och varmt. Var sedan och kakade pa Arja Bhavan. Nar vi kom hem blev det att ta det lungt med en bok (somnade). Lite senare pa kvallen kaka vi Kardemummakaka som Johannes gjort, den va jatte god! Bakas en hel del har nere i Indien. Efter det gick vi och sag pa en vastenfilm tillsammans med Johannes och Liv, men blev ganska sent, sa sag aldrig klart den..

Idag blir det kalas hemma hos Gislens, ska fira Joseph som fyllde nio ar igar.

Ha det bra!

Hemma

Nu var man hemma från kusinerna. Joseph hade kalass så nästan hela hans klass var där! (ljud nivån va på max). Jag och Simon bakade pizzor som blev jätte goda. Under kalaset var jag, Simon, Jacob och Ryan iväg och köpte chicken puffs, va riktigt goda, men var allt lite skeptisk måste jag säga. Ringde hem och pratade en stund med mamma och Rebecka, Kul att höra att allt är bra hemma i Sverige!

Efter kalaset va det dax att agera frisör.. Klippte  Simon, Jacob, David och Khartik. Blev bra men tydligen väldigt västerländskt och det visade sig vara en förbättring!! :)

Har märkt hur otroligt snåla vi har blivigt här i Indien, Man bråkar om femtio öre ;). Igår när vi var på Spenser Plaza, var det bara att pruta om man inte ville bli total lurad. Själv köpte jag bara en pinsett för 105Rs riktigt dyrt men var på ett ställe med fasta priser och ögonbrynen var tvugna att plockas! Hjälpte dock Liv att pruta en hel del vi fick ner en del saker med några hundra Rs.

Pappa ringde precis! Fick veta att jag vist lagt upp fel mobil numer så här kommer det korekta numret 00919962434604
Saknar er alla där hemma!!

/Charlotta

Helgen

Hej! jag sitter uppe i Volontarlagenheten och checkar internet för tillfallet. Har malat litegranna och det var verkligen harligt att att ha papper och penna till sitt forfogande att skapa med. Det var forsta gangen pa lange som jag kande att det var roligt att mala!

Magda, Viktor och Jennifer har gett sig ivag mot hundred feet road och ska kaka lite middag med en nyvunnen tagvan som Viktor och jennifer fann pa deras tagresa mellan Delhi och Chennai. Charlotta ar kvar hos kusinerna och agerar nog lite lektant eller atminstone mattant pa Josefs barnkalas.

Igar spenderade Jag, Charlotta och Liv var dag pa Spencers Plaza. En hel dag fylld med shopping med andra ord! Jag kopte en valbehovlig vaska och en sjal som jag tror jag kommer anvanda hur mycket som helst hemma. Den ar lite for varm for att jag ska orka ha pa mig den har, men jag alskar verkligen brodyren pa.

Kvallen och natten anvandes till ett biobesok inne i Chennai. Det var verkligen en jattemaktig kansla att ga pa en bio i en sa stor stad, vilket betyder att aven biosalongen rymde en hel del manniskor. Ruth(en indisk kompis har) hade bokat tretton biljetter for vart lilla gang. Vi sag 2012 och jag tror nog uteslutande att alla tyckte det var an nagot for forutsagbar, overklig och amerikaniserad varlds-undergangsfilm'. Men det spelade absolut ingen roll. Vi hade roligt!

Sedan efter en ganska turbulent fard hem blev det sleepover och i morse hade Magdalena fixat iordnig scones frukost till alla.

I morgon aker jag, charlotta och Hanna till Paris' och shoppar skolmaterial och rekvisita till skolpjasen. Det ska bli nice! Ikvall hoppas jag att all musik ska vara klar.

Elin

PS. Jag saknar er dar hemma, och tanker mycket pa er alla! Hoppas ni har det braa!! DS.



Saltlakrits!!

Sitter pa internet cafet tillsammans med Liv (Elin sitter i baset bakom), som ar en av Linneas kompisar som kommit hit pa besok. Och Liv ar bast for hon hade med sig SALTLAKRITS!! Jippi! Vi har precis varit ute och atit pa en liten indisk vag kryp in, Har jatte goda paratha dar och chapatti som man ater med olika kokossaser! Nu ska vi snart tillbaks till lagenheten, blir massage fran Liv for att jag foljde med hit ;)

/Charlotta

ADRESSEN

Elin Nyman/Charlotta Törnberg
c/o Paul-Abraham. C
10/46 Periyar Street
Thenpalani Nagar Kolathur
Chennai- 600099
INDIA

Skicka godis nu (;

Elin, Mobilnummer: 0091 9884583461
Charlotta, Mobilnummer: 0091 9962434604


Hej

Sitter nu uppe i volontärlägenheten för att fixa med några låtar, Elin, Johannes och Linnea målar om i "vår" lägenhet för tillfället (limegrönt). Funderar på om jag orkar följa med på en bröllopsfest senare ikväll, skulle vara kul, men är ganska så trött. Får se hur jag gör.

Lärt mig lite om hur man lagar indisk mat idag, stog och tittade på när Bavani gjorde nån masala, dall och nått bröd, va interessant! Men trodde att jag skulle dö när man såg hur mycket chillipulver hon hade i, smakade dock inte så farligt starkt!

/Charlotta

BILDER

Barnensdag. 13/11-09

På grönsaksstationen! Brianca och Sonia

Alla ville visa upp sina kreationer.

Vilken ordning och reda!

Chapatti bak.. joseph och prince.

Några av de vinnande chapatti bakarna! Priya, Sheeba och Marija.

Själv var man ju chapatti domare.

Resultatet efter baket.

Viktor i fullgång med att gör a figurer i trolldeg! Mani sitter självklart i knät!

Jennifer med barnen i pre-kindergarden

Elvis inför maskeradtävlingen, som han oxå vann!

Sweety var namnet.

Lunch. Ris, ris och åter ris.

Dagen avslutades med en danstävling. Lyckad dag!

14/11-09 På väg mot en natt på toaletten!
(matförgiftades strax efter att bilden togs). 

Fräscha som vanligt..

På Jack n' Jill, Viktor, Magda, Jennifer och Charlotta

16/11-09

Läran om hur man badar ett barn.

Denna lilla flicka hamnade på sjukhus efter att hennes hus brann under natt.

Sebastian!

Rast på litlle lambs..

På väg hem från skolan med skolbussen.

snart hemma, jippi!

Svettig, törstig och fräsh så att saga!

Elins eftermiddagsvandring i kvarteret.

Utanför var lägenhet

Arbetar kvinnor inne bland gränderna.

Husbygge

Blomvirkerska utanför sin affärsbod

































den fula hunden med de två megatänderna i underkäken och den vickande nosen!






regnar..

Jaha sa nu regnar och askar det igen efter tva dagars solsken.. Ganska skont faktiskt for det har varit temperaturer over 30grader vilket jag tycker ar lite varmt, men man ska vall inte klaga! Ar just nu i skolan och vantar pa att nasta lektion ska borja.

Igar var elin, viktor och jennifer en svang i annanagar och letade efter en handbandspelare till jennifer (hittade dock ingen), sa det blev shopping pa Nilgiris istallet, choklad och bannan chips, mums.
Charlotta var hemma hos Shakila en av lararna pa skolan och provade sarisar, kopte en bla, turkos sari med guldpaljetter pa.. Blev oxa bjuden pa dosa som ar rispannkakor som man ater tillsammans med en slags masala (jatte gott!).



JOBBAR LITE

sitter i skolan och vantar pa att manuskopiorna ska bli klara. Tankte idag ta den tidiga bussen hem, eftersom att vi bara har preparation kvar, sa kanns lattare att fixa stegen till alla danser i lite lugn och ro!

Pa lunchen idag kom det ett helt gang med svenskafruar vars man jobbar pa ericsson eller med nagot liknande och at med oss, va trevligt att prata med lite andra svenskar for en gangs skull. Vi fick till lunch ris, robetor med kokos och en kryddig rora med potatis i! va gott det och kostade bara en och femtio!

I bakgrunden spelas just nu "do they know it's christmas" som det ska dansas till i pjasen..


matforgiftade

Hej.

Var tidigare idag och skrev ett inlägg på internett cafét, men datorn dog så det försvan.. Just nu är vi hemma hos Gisléns för att arbeta med manuset till julpjäsen. Som aldrig vill bli klart..

Idag har vi förövrigt tagit det väldigt lungt, eftersom att vi i går kväll var ute och åt med de nya volontärerna Viktor och Jennifer som kom i onsdags kväll, tillsammans med Magda. Åkte på matförgiftning av en masala omelett eller av en Butter masala.. Så de va skytteltrafik till taoletten i natt (Inte kul!).

I fredags var det barnens dag, och det firades på skolan med olika aktiviteter i stället för lektioner. Vi hade hand om grönsaks kreationerna, var väldigt intensivt men kul. Måste säga att vi är ganska nöjda med endast två skärsår!

Vad saknar vi från Sverige?
Elin - Rena fötter
Charlotta - SALTLAKRIS!

Bilder..


FLYGMATEN (den goda)

SMARRIG EFTERRÄTT

SOVANDE ELIN, I VÄNTAN PÅ INRIKESFLYGET TILL CHENNAI..

VÅRT SOVRUM, DE MAN SER I BILDEN ÄR CHARLOTTAS SÄNG OCH VÅR
EGNA LILLA ANLÄGGNING TILL TVÄTTSTÄLL.

TOALETTEN..

STORARUMMET, SOM NU ÄR FULLT AV TVÄTT, HÄR PÅGÅR GATE 7, SOM ÄR
UNGDOMSGRUPPEN SOM VI HAR HEMMA HOS OSS PÅ LÖRDAGAR..

VAR SJUKAMP.


VA UTE OCH ÅT MED LINNEA OCH JOHANNES

ELIN OCH LINNEA

CHARLOTTA OCH JOHANNES

VARDAG.

I SKOLAN, MORGONSAMLING

FICK TANDBORSTAR

BRÖLLOP

PÅ VÄG TILL BRÖLLOPET, CHARLOTTA OCH MAGDALENA.

BRUDENS HENNAT

VÅRT SÄLLSKAP.

BRUDPARET.

HÄR BLIR DE MAN OCH HUSTRU.

KORT SKULLE TAS..

MIKAEL OCH MARIA


i skolan..

Sitter just nu framfor datorn i skolan och hittar latar till julpjasen, hittat de flesta! Ska snart ha dans med tvaorna, som ska vara anglar. Jag och elin kom pa dansen igar sa hoppas att vi kommer ihag den.. maste saga att det ar ganska sa svart att hitta pa en rolig dans till Mary's boy child..

Ikvall kommer det nog upp lite bilder, finns internet i Volontarlagenheten nu..

Charlotta

Brollop

Ingen skola idag. Det har regnat alldeles for mycket sa vi har ledigt men vi maste jobba med julpjasen anda.

Nu har det varit helg och det har inneburit mycket lasning, ett brollop och sa sjalvklart lite restaurantbesok med Magda, pa Arya Bhavan' som ar en veg-restaurant som har het god mat. Charlotta har helt plotsligt bytt sida och alskar nu for tiden het mat.

Brollopet var ett ganska enkelt hinduiskt brollop mellan Davids syster, som ar kristen och mannen ar hindu. Brollopet har arrangerats pa satt och vis pa grund av att de redan hade barn. Darfor hade de inget val enligt hinduisk lag. Brollopet gick av stapeln i ett Shiva och Krishna tempel som vi hade stora problem att hitta till. Autoforaren visste inte var det lag och tog oss till ett annat tempel for hutlost ocker!

Ceremonin inneholl en mangd ritualer, alla pa tamil. Allt som allt tog den 1,5h. I ceremonin ar ett rep med en berlock med mannens kastmarke pa motsvarigheten till var ring. Nar bandet knutits runt brudens hals med tre knutar ar de gifta. Efterat lamnade vi templet for att ga till hans' forladrahem for att ata stark, och enligt Charlotta god mat. Elin gillade efterratten som bestod av mannagryn socker och smor - en orange vidrig geleklump enligt Charlotta...Var brollopsgava var tva kastruller och en risslev med en fjaril pa.

Igar efter brollopet lag Elin och sov i stort sett hela eftermiddagen. (Brollopet borjade kl 9 och vi var hemma vid 13) Charlotta Magdalena och Linnea fixade iordning for en pizzakvall framfor Charlie Chaplin - The Great Dictator (Magdalena ar det allra storsta fanet av oss och eftersom Sagan om Ringen inte fungerade sa sag vi en av de etthundra trettio filmerna som hon inhandlat har. Finns det nagot fan dar hemma kan vi ju alltid kopa ett ex for ca. 20 svenska.)

Magarna ar det stora samtalsamnet i vart gang och alla har olika akommor...

Nu har vi precis varit ute och inhandlat lita stadgrejer var staderska vill ha. Elin har aven kopt en sari. Internet kommer formodligen att komma i veckan. Det betyder att vi kommer att kunna lagga ut bilder!

Ps. Grattis pa farsdag alla pappor! Som svar pa en kommentar (till Lennart) ar var staderska singel med tre barn, runt 35-40...

Ha det bra pa er, vi fryser lite i munsunvadret. Ds

Elin och Charlotta

No more homework'

Hej, bara sa att ni vet sa har vi hemhjalp nu! IN YOUR FACE! Vi har namligen anstallt en kvinna som stadar en gang i veckan, tvattar fem, och lagar mat tva ganger i veckan. Hon far 1500Rs i manaden av oss fem volontarer, det betyder att vi tva tillsammans betalar henne 100 svenska kronor i manaden! (Det raknas som en mycket bra lon for arbetet hon gor) Innan jobbade hon 12 timmar om dagen pa en fabrik for samma summa. Nu jobbar hon ca 10 timmar i veckan hos oss.

Idag har vi borjat ova julpjas med barnen. Igar gjorde vi dansen till laten: Santa Claus is Coming to Town, som vi idag pa eftermiddagen larde ut till fjardeklassarna. Det var jatteskoj, dagens hojdpunkt och de larde sig jattefort!

Vi var i Paranbor idag igen for att fa ratt regulator till gasen eftersom den andra var fel, men denna verkar inte passa heller! Sa vi funderar pa om det kan vara nagonting annat eftersom de bestallde hem en sk. Spic at oss efter att Charlotta och Paul-Abraham akte dit for att lamna tillbaks den gamla. Pa hans motorbike! (Ta det lugnt Chris, det gick finemang!)

Idag sag vi ett lik till, pa bussen hem fran skolan. Man borjar vanja sig vid det har laget.

Om en timme ska vi hem och ata Chapatti och Dahl tillsammans med Magda.

Ps. Det ar var homie som lagat idag! (we love her)
Ds.

MVH. Elin och Charlotta

monsun

Idag vaknade vi till monsunregnet, monsunen har namligen bojrat komma pa riktigt. Pa de flesta stallen var det ca 10cm djupt vatten som man va tvungen att kliva i.. Men akte till skolan som vanligt, men forfsatter det att regna sa har kommer skolan att var stangd i nagra dagar.

Tog den tidiga bussen hem for vi skulle till Paranbor och kopa nagra saker. Elin sag idag sitt forsta lik, va en indiskbegravning i Paranbor, det betyder att man gar genom stan med den dode pa en bar tackt av blommor, han inte ta nagot kort, hade aven kants lite respekt lost att ta upp kamran.

Pa vagen hem fran Paranbor borjade elin ma daligt sa hon har fatt tagit det lungt resten av dagen. Ikvall blir dett nog att baka en kladdkaka och kaka framfor en film, eller natt i den stilen. Vi har nu fatt ansvaret for julpjasen, sa far hoppas att det kommer att ga bra.

Igar va vi pa fodelsedagskalas, va jatte kul, men vi blev satta pa tva plaststolar i rummet utanfor barnen tillsammans med de vuxna.. kanns lite dumt att va de anda som fick stolar. Vi blev bjudna pa socker mjolk, tarta och brod va i stort satt omojligt att tacka nej.. men va en trevlig kvall och kom inte hem forens vid halv 11..


Sunday

Idag var vi i kyrkan' hemma hos Maria med de andra voluntarerna. Gick upp nar Charlotta vaknade och tur var val det for klockan ringde inte i morse. Vi har varit här hos Maria sedan det slutade. Nu är klockan sex oh snart kommer Magdalena, för vi ska tillsammans till bussen för att möta upp Linnea, Johannes och några Indiska kompisar, Ruth, Simons lärare tex. och sedan åker vi till Spencers plaza, ett shoppingcenter dr vi ska kika på kläder och käkä lite. I eftermidag har elin hjälpt Maria med renskrivning a Linneas manus till Julpjäsen som heter "The Christmas Secret" medan Charlotta haft en släng migrän och fått alla att massera hennes rygg... Typiskt! Elin va inte speciellt intresserad så hon bad simon istället... Vilken kompis...

RSS 2.0